Mindfulness

Bewust zijn van de huidige ervaring

"Het is niet zweverig, mindfulness is een skill die je heel veel oplevert in je dagelijkse doen."

 
Mindfulness is het het tegenovergestelde van ‘leven op de automatische piloot’. Vaak doen we iets, terwijl onze gedachten heel ergens anders zijn. Vaak gaan die gedachten over iets uit het verleden en over de toekomst. Weg van het nu. Mindfulness betekent simpelweg: volledig bewust zijn van de huidige ervaring. Iedereen kent wel ervaringen waarbij je ‘helemaal aanwezig bent’. Een prachtige zonsondergang, muziek of een andere intense ervaring. Je denkgeest is dan stil. Je bent één en al aandacht.
 
Aandacht trainen 
Leren hoe de aandacht, onze mentale processen, werken. Door te leren herkennen waar je aandacht is en de aandacht te leren sturen, leer je ook om afstand te nemen van de gedachtespinsels in je hoofd.
 
Mentale fitheid en veerkracht vergroten
Met mindfulness oefen je om meer aanwezig te zijn in het hier en nu. Met je aandacht zijn, daar waar je bent. Hierdoor kun je je beter concentreren, ben je meer gefocust. Maar je ontspant ook gemakkelijker, de geest wordt rustiger en stabieler. En je leert ook de plezierige momenten beter herkennen, waardoor je meer geniet. Je wordt mentaal fitter en vergroot je veerkracht.
 
Bewuste keuzes

“There is a space between stimulus and response. In that space lies our power to choose our response. In our response lies our growt and our freeedom”.
Mindfulness helpt je om een beetje meer ruimte te creëren tussen stimulus en respons. Je leert bewust keuzes te maken in plaats van automatisch te reageren, daar waar je onbewuste keuzes je belemmeren of niet behulpzaam (meer) zijn. Je onderzoekt je grenzen en hoe je hiermee omgaat. Hierdoor vang je stressprikkels eerder en beter op en kun je anders omgaan met al die gedachten in je hoofd.

Evidence based training
Het vergroten van deze keuzevrijheid kun je leren. Mindfulness is namelijk een vaardigheid die je kunt oefenen. Iedereen kan het leren in een mindfulnesstraining. De Amerikaan Jon Kabat-Zinn heeft oosterse wijsheden met westerse psychologische inzichten verenigd tot de 8-weekse MBSR mindfulness training. MBSR staat voor Mindfulness Based Stress Reduction. Een training die al meer dan 40 jaar bestaat. En door veelvuldig wetenschappelijk onderzoek, bewezen effectief is gebleken.

Ga naar: Mindfulnesstraining (MBSR) 

De eerstvolgende training start op 26 januari 2022. 

Nieuwsbrief

Contact

Nieuwsbrief

Contact